Home

Pisanie spitalul brancovenesc

In 1986, intr-o vineri, Ceausescu a hotarat sa demoleze Spitalul Brancovenesc si luni a inceput demolarea. Era un spital proaspat renovat, monument istoric, salile de operatie erau de marmura, dar n-a contat. Spitalul fusese fondat de Safta Brancoveanu si era o pisanie in hol care spunea ca Spitalul Brâncovenesc în 1838. Spitalul Brâncovenesc fusese construit în anul 1837, din voința și din donația familiei Brâncoveanu. Era, până în anul 1984, o prezență vie a începuturilor asistenței sociale din țara noastră, o prezență vie a unei activități medicale în care își desfășuraseră profesiunea cei mai devotați medici pe care școala românească de.

Stilul brâncovenesc - istorie, caracteristici și clădiri reprezentative. 19 ian. 2021, Autor: Rizoiu Cristina. Cunoscut astăzi drept primul stil românesc, stilul brâncovenesc este asociat boierului Constantin Brâncoveanu. În acest stil local, exista un melanj de trăsături inspirate din Rusia din vremea lui Petru cel Mare. Spitalul Brâncovenesc (1840-1984) dispare din Piața Unirii Spitalul Brâncovenesc, în demolare . Din Spitalul Brâncovenesc, aflat în Piaţa Unirii, ridicat de Safta Brâncoveanu în 1840, un spendid proiect social şi de arhitectură, nu a rămas decât pisania din holul principal, cel împodobit cu o splendidă scară monumentală In 1986, intr-o vineri, Ceausescu a hotarat sa demoleze Spitalul Brancovenesc si luni a inceput demolarea. Era un spital proaspat renovat, monument istoric, salile de operatie erau de marmura, dar n-a contat. Spitalul fusese fondat de Safta Brancoveanu si era o pisanie in hol care spunea ca : Se face acest spital pentru saraci si de moarte.

Interviurile din seria Viața de medic spun istoria doctorilor iscusiți ai României, cu umbrele și luminile lor deopotrivă Deși este unul dintre cei mai cunoscuți ginecologi bucureșteni, profesorul Dimitrie Pelinescu-Onciul nu a acordat în ultimul deceniu nici un interviu în media din România. S-a temut de răstălmăciri. Dar, cu trecerea anilor, tensiunea poveștilor nespuse. Mihai Vizitiu, Dragoș Bahrim, Adrian Timofti (editori), Două secole de învățământ teologic seminarial (1803-2003), Editura Trinitas, Iași, 200 Biserica Mântuleasa este o biserică ortodoxă din Bucureşti, situată în sector 2. Lăcaşul de cult este ctitorit în anul 1734 de de jupânesele Maria şi Stanca, sora şi soţia jupanului Manta Cupetu pe vremea domnitorului Grigore Ghica. Biserica este zidită în stilul arhitectonic Brâncovenesc, în formă de cruce, cu altar, naos unit cu pronaosul, pridvor sprijinit pe patru stâlpi.

O istorie minoră, de cartier, a lăcașelor de cult bucureștene, scrisă de preoții slujitori înșiși Arhitectura neoromânească (cunoscută și ca neobrâncovenească) este un stil arhitectural apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea în cadrul Art Nouveau-ului din România, inițial rezultatul încercărilor de a găsi un stil arhitectural specific românesc. Încercările se datorează în principal arhitecților Ion Mincu (1852-1912), și Ion N. Socolescu (1856-1924) In 1986, intr-o vineri, Ceausescu a hotarat sa demoleze Spitalul Brancovenesc si luni a inceput demolarea. Era un spital proaspat renovat, monument istoric, salile de operatie erau de marmura, dar n-a contat. Spitalul fusese fondat de Safta Brancoveanu si era o pisanie in hol care spunea ca Se face acest spital pentru saraci si de moarte. Spitalul Brâncovenesc, Stiri despre Spitalul Brâncovenesc. Citeste mai multe despre Spitalul Brâncovenesc Doctorul Sorin Oprescu a afirmat, recent, intr-un cotidian central ca patriarhul Teoctist ar fi fost operat de el, in urma cu 30 de ani la Spitalul Brancovenesc. Firesc, urma acestei operatii ar fi trebuit sa se vada pe trupul Prea Fericitului. Numai ca cei care au asistat la imbalsamarea din Dealul Mitropoliei nu au vazut asa ceva

Spitalul Brancovenesc - Sfatul Batranilo

 1. Flickr photos, groups, and tags related to the safte Flickr tag
 2. tele voievodului mucenic pentru Hristos, Constantin Brâncoveanu
 3. Categories: Comunism, nazism, dictatură. Am revăzut trilogia lui Nikita Mihalkov, Utomlionnîe solnțem , cunoscută sub titlul englezesc Burnt by the Sun , pe care eu am tradus-o Sfârșiți de soare . Eroul principal, participant la războiul civil dintre roșii și albi, ajunge comandant de divizie, pentru a cădea.
 4. Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu's.

ISTORIA BUCURESTIULUI PRIN BISERICILE SALE (Culegere de documente) Prefaţă Pomelnicele, inscripţiile votive, textele funerare, pisaniile şi grafitele constituie o sursă valoroasă de date privind istoria oraşului Bucureşti, în general, dar mai ales cu privire la trecutul vieţii bisericeşti, în mod particular Spitalul fusese fondat de către doamna Safta Brâncoveanu şi avea o pisanie în hol care spunea că, citez: Se face acest spital pentru săraci şi de moarte năpraznică în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital . Ce s-a întâmplat în decembrie 1989 ştim cu toţii, motiv să credem în Divinitate, în. Lăcașul, construit la inițiativa unuia dintre ucenicii Mitropolitului Varlaam al Moldovei, nu are pisanie proprie, dar păstrează pe zidul exterior inscripția cu stema Moldovei, aparținând bisericii cu hramul Sfantul Nicolae din Cetatea Neamț, distruse din ordinul turcilor în 1718, pe timpul domniei lui Mihail Racoviță Istoria arhitecturii urmărește schimbările din arhitectură din diferite epoci, prin tradiții, tendințe stilistice generale din diferite regiuni. Se crede că începuturile tuturor acestor tradiții sunt legate de constructiile care satisfăceau nevoia de bază de adăpost și protecție. Termenul arhitectură se referă în general la clădiri, dar cuprinde domenii pe care le.

Demolarea Spitalului Brâncovenesc - Cotidianul R

Flickr photos, groups, and tags related to the despart Flickr tag Stilul Brancovenesc. Stilul Brncovenesc Stilul, ntr-o ncercare de definiie ct mai succint i general, ar desemna modalitatea specific de utilizare a unui limbaj. Definirea notiunii de stil presupune, de altfel, o anume evolutie istorica. Etimologic noiunea deriv de la cuvntul stylus ce desemna n antichitate ustensila cu care scribul (cunosctorul scrierii) zgria semnele sale pe tbliele din.

Stilul Brancovenesc : Cladiri reprezentative pentru

 1. Spitalul Brancovenesc In 1986, intr-o vineri, Ceausescu a hotarat sa demoleze Spitalul Brancovenesc si luni a inceput demolarea. Era un spital proaspat renovat, monument istoric, salile de operatie erau de marmura, dar n-a contat
 2. Una din legendele urbane ale Bucurestiului spune ca atunci cand Ceausescu a hotarat in 1984 sa fie demolat spitalul Brancovenesc (construit intre 1835 si 1838), l-ar fi vizitat intai iar activistii de partid ar fi ascuns in spatele unei carpe pisania Saftei Brancoveanu, cea care ctitorise institutia medicala
 3. În 1986, într-o vineri, Ceauşescu a hotărât să demoleze Spitalul Brâncovenesc şi luni a început demolarea. Era un spital proaspăt renovat, monument istoric, sălile de operaţie erau de marmură, dar n-a contat. Spitalul fusese fondat de Safta Brâncoveanu şi era o pisanie în hol care spunea că
 4. În 1984 însă, deşi spitalul fusese proaspăt renovat, Ceauşescu dă ordin, chiar într-o zi de vineri, să fie pus la pământ. Luni, la prima oră, excavatoarele erau deja la treabă. În urma demolării demente a acestei ctitorii remarcabile, a rămas doar o pisanie care a însoţit, ca un act testamentar, fondarea aşezământului.
 5. 1.Cizmarul a fost UCIS și datorită faptului că a distrus Spitalul Brâncovenesc care era construit de Prințesa Bălașa pentru săracipe pisanie era scris că, cine va îndrăzni să dărâme spitalul, să moară de moarte năpraznică în zi de Sărbătoare! 2. Există confuzia între un uciderea unui Uns al Domnului - Țarul Nicolae.

R egina Maria a României a fost una dintre figurile centrale ale României din timpul Primului Război Mondial. Ea s-a născut în Marea Britanie, ca fiică a lui Alfred de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh, fiul Reginei Victoria, și a Mariei Alexandrovna, mare ducesă a Rusiei, fiica țarului Alexandru al II-lea. Maria s-a căsătorit în 1892 cu Principele Moștenitor Ferdinand al. Domnitor Constantin Brancoveanu alaturi de BanulCornea Brailoiu si Milco Baiesul la poalele Cornetului cum reiesedin pisanie.Biserica cu hramul Sfintii Voievozi a vechii manastirii dinBaia de Arama, care este functionala si astazi, este din punct devedere arhitectural specifica stilului brancovenesc. Categoria: Actualitate ortodoxa. Vizualizari. După cum rezultă din pisanie Pe 16 septembrie 2010, gen.Chițac a fost eliberat din Spitalul Penitenciar Jilava, după ce a obținut acordul instanței pe motive medicale. Pe 1 noiembrie 2010, fostul general-colonel în rezervă Mihai Chițac, care peste trei zile ar fi împlinit 82 de ani a murit la Spitalul Militar din Capitală în. Biserica Colțea. Una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe ale Capitalei României, Biserica Colțea, datează din anul 1701 și este un monument reprezentativ al epocii brâncovenești. Când a fost întemeiată, biserica făcea parte dintr-un ansamblu arhitectural care cuprindea Spitalul Colțea, trei paraclise, faimosul Turn Colțea și o.

Biserica Stavropoleos, aflată în centrul istoric al Capitalei, în spatele Muzeului Naţional de Istorie, a fost ridicată în anul 1724, în timpul celei de-a doua domnii în Ţara Românească a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de către arhimandritul Ioanichie, venit din Grecia, de la Mânăstirea Gur Poeta Gabriela Melinescu, fosta iubită a lui Nichita Stănescu, stă într-un azil în Stockholm. Gabriela Melinescu, 77 de ani, see află la azilul Attendo La inaugurarea din 14 oct. 1838, Safta Brâncoveanu a lãsat ca testament o pisanie: se face acest spital pentru sãraci şi de moarte nãpraznicã, în zi de Crãciun, sã crape cel care se va atinge de acest spital; totodatã au fost înfiinţate Eforia Spitalelor (2/14 febr. 1831), Arhivele Statului (1 mai 1831), Societatea. Pe de o parte Spitalul Brancovenesc aflat in apropierea Bisericii Domnita Balasa, spital care nu mai exista si oarecum pe diagonala, Hala Mare a Unirii demolata la finalul anilor '80. Hala Unirii era cea mai veche hala, construita in timpul lui Alexandru Ioan Cuza cu costuri foarte mari, mai mult de 1.500.000 franci, construita de un.

Cum a fost mutilat Bucureștiul istoric în anii 80 ca să

In ziua pomenirii Sfintei Mucenite Marina, joi, 17 iulie, Manastirea Sfintii Voievozi din orasul Baia de Arama isi praznuieste cel de-al doilea hram. In mijlocul obstii de monahii se va afla Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, care va savarsi Sfanta Liturghie, alaturi de un alai de preoti si diaconi Biserica, spitalul şi şcoala au fost înconjurate de un zid, accesul în interior facandu-se prin turn, a cărui boltă slujea drept poartă de intrare. Deasupra acestei întrări se afla o pisanie în care era menţionat numele ctitorului şi pe care o puteţi admira la Muzeul Naţional de Istorie a României Turnul vechii biserici ortodoxe Religie: OrtodoxăAdresa: Str. Călugăreni, nr. 25 în cimitirului ortodox românesc, Deva, HDMonument istoric: Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): HD-II-m-A-03229 Situat în cimitirul de pe strada Călugareni, turnul este singura porțiune rămasă întreagă dintr-o biserică veche ridicată în 1640. Biserica purta hramul. Academia.edu is a platform for academics to share research papers

Istoria actualului areal începe cu prima ctitorie a Domniței Bălașa (1743-1744), apoi continuă cu cea de-a doua biserică ridicată la doar câțiva ani distanță (1750), lângă prima - ambele au fost demolate în secolul al XIX-lea. Safta Brâncoveanu cea care înființează Spitalul Brâncovenesc, construiește în același spațiu o. Este datata de pisanie ca fiind terminata in 1758, zidita fiind de catre Dumitrasco Racovita Vel Vistier ; in 1836 ii este inchis pridvorul, adaugandu-i-se in fata un alt mic pridvor. In 1863 ii sunt refacute turlele si intre 1939 si 1943 beneficiaza de o restaurare condusa de Comisiunea Monumentelor Istorice, in timpul careia se indeparteaza. 1001 povești despre Buzău - Buzăul, la pas (III) - Biserica Banu. Așa cum aminteam în mica istorioară din numărul trecut, comunitatea grecilor din Buzău a avut un rol important în dezvoltarea vechiului târg. Localnicii trăiau retras, iar cele mai vechi sate buzoiene stăteau pe buze de dealuri și în locuri unde năvălirile nu. Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Platformă inițiată de Salonul de proiecte, 2020 - 202 Imagini. Imaginile pe care le puteți vedea pe acest website reprezintă doar o mică parte a colecției fotografice a lui Mihai Oroveanu. Ele au fost selectate pentru a oferi o primă idee despre conținutul acesteia. Fiecare imagine este în general parte a unei categorii mai largi din cuprinsul colecției, iar completarea acestor categorii.

În 1825, un incendiu a distrus acoperişul bisericii, fiind refăcută la 1826-1827, sub domnia lui Grigore Ghica Vodă, după care s-a pus pisanie deasupra uşii de intrare şi în care se spune: Această sfântă şi dumnezeiască biserică ce se numeşte dintr-o zi, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae a fost mai înainte făcută din lemn şi. Imagini. ⓘ. Imaginile pe care le puteți vedea pe acest website reprezintă doar o mică parte a colecției fotografice a lui Mihai Oroveanu. Ele au fost selectate pentru a oferi o primă idee despre conținutul acesteia. Fiecare imagine este în general parte a unei categorii mai largi din cuprinsul colecției, iar completarea acestor. Declararea, de către Patriarhia Română, a anului 2020 ca An omagial al filantropilor ortodocși este un prilej pentru a ne aduce aminte de personalități din vechime care s-au remarcat pentru iubirea lor pentru semeni. Printre ele se numără și Schimonahia Elisabeta, cunoscută mai bine ca Domnița Safta Brâncoveanu, o femeie vestită în secolul al XIX-lea în Moldova și Țara. Misterele Romaniei vol. 1 culese de Grig de pe net. Intotdeauna cautam misterele in afara granitelor acestei tari. De ce? Pentru ca ceilalti si le-au promovat din plin, prin filme, carti, emisiuni

enciclopedia argeşului şi muscelului ENCICLOPEDIA ARGEŞULUI ŞI MUSCELULUI VOLUMUL III (L-R) MUZEUL JUDEŢEAN ARGEŞ PITEŞTI, 2012 ENCICLOPEDIA ARGEŞULUI ŞI. Cinema Museion-Festivitațile din Ploiești 1925. Filmul prezintă acțiunile din data de 28 iunie a anului 1925, când are loc vizita primului-ministru Ion I.C. Brătianu, însoțit de către ministrul Justiției, George G. Mârzescu și ministrul Muncii, Cooperației și Ocrotirilor Sociale, Nicolae Chirculescu, la Ploiești Biserica Sfantul Eftimie cel Mare. Biserica Fundenii Doamnei. In marginea de nord-est a Bucurestilor, intre case modeste situate pe malul de nord al lacului Fundeni, in mijlocul unei incinte plantate, se ridica una din cele mai frumoase ctitorii ale Spatarului Mihail Cantacuzino, Biserica Fundenii Doamnei SINTEZE Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României MANOLESCU, NICOLAE Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură / Nicolae Manolescu

Nicolae (1648), ctitorită de Vasile Lupu, cu o frumoasă pisanie sculptată în piatră cu stema Moldovei. Veche așezare, cu un important rol comercial, a fost transformată, în 1479, de Ștefan cel Mare într-o amplă și puternică cetate: în 1484 a fost cucerită de turci Vineri, 30 octombrie, biserica mănăstirii Stavropoleos împlineşte 296 de ani de existenţă. Lăcaşul de cult, Gingaşa ctitorie, cum o numeşte istoricul Constantin C. Giurescu, situat în centrul vechi al Capitalei, de o frumuseţe unică, este o construcţie deosebită în stil post-brâncovenesc, care cuprinde lapidariul, casa monahală, o valoroasă bibliotecă - cu icoane.

PDF | On Jan 1, 2012, Cătălina Velculescu and others published Animale între numere şi flori | Find, read and cite all the research you need on ResearchGat Dintr-o pisanie trzie aflm c acest schit a fost refcut de Constantin Brncoveanu n 1702 n condiii necunoscute, continundu-i aproape neobservat existena pn la cutremurul din 1802 cnd biserica este ruinat. De refacerea ei s-a ocupat banul Grigore Brncoveanu, urmaul domnului martir An icon used to represent a menu that can be toggled by interacting with this icon

Vechimea acestei biserici este mai mare decât anul trecut în pisanie, iar ctitorii vechi nu se cunosc. În partea de miazăzi a altarului se observă un fragment de zid care marchează o fundaţie mai veche şi pe care s-a ridicat actuala fundaţie Due to a planned power outage, our services will be reduced today (June 15) starting at 8:30am PDT until the work is complete. We apologize for the inconvenience Haralambie Orşova Lucian Triteanu Gala Galaction Moldoviţa pisanie şcoală de cântăreţi Năvodari Runcu manifestare Huşi Băduleasa Spitalul brâncovenesc Ilarion Felea Sf. Alexandru seminar teologic Saraiu renovare inscripţie Harghita Trei Ierarhi Dorohoi Gheorghe Stăiculescu Sf Spitalul Militar şi de Oftalmologie, pe str. Teilor şi str. Rahovei. Delimitare cf. PUG avizat. 131 AG-II-a-A-13424 Ansamblul Primăriei vechi municipiul PITEŞTI Bd. Republicii 33 1886. 132 AG-II-m-A-13424.01 Primăria veche, azi Muzeul de Artă municipiul PITEŞTI Bd

IUBITORII DE LEGENDE MINCINOASE Toshi`s worl

enciclopedia targovistei Primãria Municipiului Târgoviºte ENCICLOPEDIA ORAªULUI TÂRGOVIªTE Volumul Enciclopedia oraºului Târgoviºte , editat în 2012, a fost finanþat în totalitate de Primãria Municipiului Târgoviºte Neavând pisanie scrisă de atunci de când s-a săpat în piatră pe peretele bisericii două leaturi: unul din leat 7014 [1506], altul - 7114 [1606] şi al treilea (nemenţionat !), care într-acest leat mai în urmă, s-au meremetisit şi au mai săpat în piatră, de au mai înnădit-o, făcându-i şi tindă, precum se vede şi astăzi

Fiecare imagine este în general parte a unei categorii mai largi din cuprinsul colecției, iar completarea acestor categorii se va face pe parcurs, pe măsură ce procesul de scanare avansează. Privind aceste imagini trebuie avut în vedere faptul că procesul de construcție a bazei de date digitale este în lucru, și că fotografiile nu. During his rule, an architectural style, Imown as the Brancovenesc style, onginated in Wallachia, as a synthesis of Renaissance and Byzantine architecture. The cultural activity during Constantin Brancoveanu 's rule, originated a new era around the whole Romanian space. Constantin Brancoveanu continued his predecessors work, in. Spitalul împrumută numele străzii din apropiere, respectiv al cunoscutului nostru poet - denumire păstrată până astăzi. Aceasta s-a datorat faptului că spitalele nu mai erau numerotate, ele căpătând fiecare diferite nume, considerându-se că era mai potrivit astfel. În 1948 a avut loc reforma învăţământului superior din România O altă pisanie din 1766 lasă să se înțeleagă că în 1732 s-au pictat doar altarul și naosul, iar în 1766 s-au continuat lucrarile în pronaos și pridvor, de către zugravul Dimitrie diaconul, menționat în pisanie. Campania de refacere a întregului ansamblu monastic, inițiată de Gh

Prof. dr. Pelinescu-Onciul: „Sunt universități în România ..

(PDF) Mihai Vizitiu, Dragoș Bahrim, Adrian Timofti

 1. Botoşani - Mănăstirea Coşula: chestionar, corespondenţă, deviz reparaţii clopotniţă (1925-1926), deviz reparaţii biserică (1929), referate despre reparaţii şi restaurare pictură, deviz restaurare biserică şi zid împrejmuire (1938), caiet de sarcini pentru restaurare pictură, conflicte cu spitalul din zonă pentru clădiri.
 2. Mult mai mult decât documente. Descoperiți tot ce are Scribd de oferit, inclusiv cărți și cărți audio de la editori majori. Începeți perioada gratuită de probă Anulați oricând
 3. at construcţia clădirii (din Spitalul vechi) în care funcţionează actualmente secţiile Oftalmologie şi ORL, directorul spitalului fiind, în acea vreme, doctorul Ion Suciu. În perioada 1 octombrie 1897.
 4. Biserica Mântuleasa Bucureşti Wiki Fando
 5. (PDF) Efemeride istoriografice Pisanii bucurestene recente
 6. Arhitectura neoromânească - Wikipedi
 7. Prof.dr. Pelinescu Onciul: Ce spun acum ar fi extrem de ..